22 april 2011

Tagtool-tips

När man tecknar med Tagtool är man ett team av två personer – en tecknare och en animatör. Att animera är lite komplicerat, så vi kommer att ha en fast animatör, en kille med skägg som heter Ilan Katin och har gott om erfarenhet med att animera med Tagtool. (Men om någon annan vill testa att animera kan det också ordnas!)

Att teckna med Tagtool är däremot ganska lätt och intuitivt, speciellt om man är van vid att teckna i datorn med en tablet.
Här kommer en liten översikt som förhoppningsvis kommer att göra inlärningskurvan ännu mindre brant!


Våra redskap



1. En dator med Windows XP och Tagtool-mjukvaran installerad. (Tagtool finns än så länge bara för Windows.)

2. En spelkontroll som animatören använder till att kontrollera bildernas rörelser.

3. Tagtool-boxen. Med den kontrollerar tecknaren linjens tjocklek, färg, ljus, mörker och transparens, samt släpper fri sin teckning åt animatören när den är klar. Det finns inga färdiga boxar att köpa (än så länge), utan man bygger dem själv. (Instruktioner finns på www.tagtool.org/wp/diy.)

4. En Wacom-tablet som tecknaren tecknar med.

5. En projektor som projicerar teckningarna på en duk eller vägg.


Tagtool-boxen

Tagtool-boxen har sex olika kontroller.



1. ”Släpp” – när du har tecknat färdigt släpper du loss teckningen åt animatören genom att trycka ner ”Släpp”-kontrollen.

2. Tjocklek – här kan man ställa in linjens tjocklek. Wacom-tableten känner dessutom av hur hårt du trycker när du tecknar och anpassar linjens tjocklek därefter. Skalan är i det tjockare laget, så om du vill teckna små detaljer får du dra kontrollen rätt långt åt vänster.

3. Färg – du kan ställa in färgen sömlöst på hela RGB-skalan från rött över rosa, lila, blått, grönt och gult till rött igen.

4. Ljus – du kan ställa in mer ljus i färgen. Drar du kontrollen ända ner får du rent vitt.

5. Mörker – här kan du dra ner på ljuset. Drar du kontrollen ända ner får du rent svart.

6. Transparens – med transparens kan du få till intressanta effekter. Bra för bl.a. landskap, skuggor, tyll, moln, vatten. Dra kontrollen ända ner och du får osynliga teckningar!


Att teckna med Tagtool



Bakgrunden som du tecknar på är svart, dvs. ”inget ljus”. Du kan så klart teckna en ljus och färgglad bakgrund på den.

”Muspekaren” syns som en liten stjärna på bildskärmen, och på den ser du direkt vilken färg och grad av ljus, mörker eller transparens du ställer in.



Du kan skjuta på en kontroll (eller flera) samtidigt som du tecknar ett streck, och få till t.ex. regnbågsfärgade streck.


När linjen är transparent gör den ”veck” i kurvorna.

Om du lyfter tablet-pennan snabbt, eller gör en skarp vändning, slutar linjen abrupt med en platt yta.

Om du tänker teckna något detaljerat, t.ex. en bakgrund, kan det vara bra att först teckna något litet och snabbt som animatören kan leka med och som åskådarna kan titta på medan du jobbar på bakgrunden. Det kan exempelvis vara stjärnor, regndroppar, små moln, bubblor, en fjäril, en gubbe eller något annat småkryp.

Det finns inget suddgummi i Tagtool, men om du ritar lite fel kan du täcka över det med svart. Om du ritar helt fel kan du be animatören ta bort teckningen direkt.


Blandade tips

Tagtool är en rätt ny grej och funkar enligt gör-det-själv-principen. Vår box byggdes av en av Tagtools skapare, och vi har testat allting grundligt, men förbered dig ändå mentalt på att det eventuellt kan komma upp tekniska problem.
Om din tablet tappar tryckkänsligheten – anpassa din teckningsstil.
Om mjukvaran kraschar eller tappar kontakten med hårdvaran – ta ett djupt andetag medan Ilan fixar det.

Ilan pratar inte svenska (bara engelska och hebreiska samt lite tyska och franska), men det kompenserar han med personlighet och utstrålning. :o)

Medan du tecknar kan du prata om och göra reklam för dina böcker eller fanzin! (Om du pallar att prata och rita samtidigt.)

Du kan teckna precis vad som helst – från långsamma detaljerade teckningar till snabba teckningar där fokus ligger mer på animationen, och från komplicerade narrativ till helt meningslöst roligt trams.

Några exempel:
http://www.tagtool.org/wp/2011/02/23/session-wassergasse/
http://www.tagtool.org/wp/2010/09/10/be-bop-argot-session-one/
http://vimeo.com/10973152
http://vimeo.com/10936250
http://vimeo.com/10649579
http://vimeo.com/9712683
http://www.tagtool.org/wp/2010/02/16/alice-through-the-looking-glass/
http://www.tagtool.org/wp/2010/05/12/bienenkino-theater-comedia/

Mer finns på Tagtools hemsida: http://www.tagtool.org/

Här är dokumentation från när jag själv har tecknat med Tagtool:
http://kommiekomiks.com/?p=640
http://kommiekomiks.com/?p=807


Vi ses på SPX!

Tinet och Ilan

2 kommentarer:

  1. Håkan / Wakuran27 april 2011 kl. 17:36

    Hur funkar det att animera? Ungefär som i Flash, eller?

    Håkan / Wakuran

    SvaraRadera
  2. Jag har ingen aning om hur man animerar i Flash! :oD Med Tagtool animerar man med knapparna på spelkontrollen. Rörelserna kan kanske se lite ut som i Flash.

    SvaraRadera